Barion Pixel

Tematikus adatbázisok

Tematikus adatbázisok

ADT

Az Arcanum Digitális Tudománytár  a teljesség igényével teszi hozzáférhetővé és kereshetővé múltunk legfontosabb nyomtatott forrásait, legyen szó újságokról, tudományos folyóiratokról, lexikonokról vagy éppen könyvekről.Az adatbázis tartalma folyamatosan bővülő, a teljes szöveg kereshető, elérhetőek tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények is.

DIA

Digitális Irodalmi Akadémia  küldetése a legújabbkori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásainak átmentése a digitális korba, értékeinek megőrzésével, közvetítésével és népszerűsítésével. Az Akadémia fenntartásával a kulturális kormányzat – az élő tagok számára fizetett havi felhasználási díj révén – folyamatos anyagi támogatást nyújt a magyar irodalom legkiválóbb alkotói számára írói, költői, irodalomelméleti tevékenységük folytatásához, újabb alkotások létrehozásához. A digitális könyvtár teljes életművekből épül fel. A közönség számára nyújtott internetes szolgáltatás tartalmát az eredeti szövegkiadást alapul tekintő, új, javított, hiteles kiadások alkotják. A DIA révén a kortárs magyar irodalom alkotásainak egyre bővülő köre, egységes adatbázisban, ingyenesen érhető el és ismerhető meg a világ bármely pontján.

MTMT

Magyar Tudományos Művek Tára  egy országosan egységes, közös rendszer a hazai tudományos kutatás hiteles nyilvántartására és bemutatására. Egy olyan nemzeti bibliográfiai adatbázis amelyben, minden magyarországi tudományos kutató elhelyezheti, és így nyilvánossá teheti tudományos munkásságának adatait. A folyamatosan bővülő adatbázis lehetővé teszi, hogy egységes szerkezetben legyenek elérhetők a tudományos intézmények összesített, illetve a tudományos kutatók egyéni közleményei és idéző közleményei, megkönnyítve a pályázatok benyújtását és a kutatási teljesítmény értékelését. Emellett egyszerűen elkészíthető és kis munkaigénnyel karbantartható személyes tudományos bibliográfiát biztosít a kutatók rendelkezésére.

MTDA

Az mTD@ (Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma) olyan, magánkezdeményezés alapján működő projekt, amelynek célja a magyarországi társadalomtudományi és történeti szociológia irodalom klasszikusainak, valamint az adott, hozzávetőleg 1945-ig terjedő időszak szellemi irányzatainak feltárása.

Az archívumban elsődlegesen azok munkái  szerepelnek akik

  • az adott korszak (társadalomtudományi) gondolkodásának neves képviselői;
  • az adott korszak valamely szellemi irányzatát markánsan képviselik.

Noha az mTD@ az információs javak szabad áramlásának híve, törekszik a hatályos (szerzői) jogi szabályozásnak való megfelelésre, ezért az archívum lehetőség szerint a 70 évnél régebben meghalt személyek publikációit tartalmazza.

NEMZETI JOGSZABÁLYTÁR

A szolgáltatás az adott naptári napon hatályos valamennyi magyar jogszabály hatályos szövegét tartalmazza. Ezen kívül lehetőség van a hatályon kívül helyezett, valamint a még nem hatályos jogszabályok lekérdezésére is. A Nemzeti Jogszabálytár biztosítja a jogszabályok kibocsátójára, évére és számára, valamint a címében és a szövegében történő keresés lehetőségét.

VIDEOTORIUM

Videotorium a felsőoktatás és kutatás, valamint a közoktatás szereplői számára létrehozott videó-/audió-megosztó portál, amely helyet és professzionális megjelenési formát biztosít a felsőoktatási intézményekben, kutatóintézetekben, közgyűjteményekben és közoktatási intézményekben készített videó-tartalom számára.

MaNDA

Magyar Nemzeti Digitális Archívum  egy olyan adatbázis, mely a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által szervezett valamint koordinált tevékenység során kerül feltöltésre, bővítésre. Korábbi nevén Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (rövidítve: MaNDA).

A MaNDA a magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény.

MDK

Magyar Digitális Képkönyvtár gyűjtőköre – az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött képanyagon túl – kiterjed a különféle gyűjteményekben őrzött magyar vagy magyar vonatkozású kódexekre, helytörténeti fotótárakra, képeslapokra, plakátokra és más képi (vagy képként szolgáltatott) dokumentumokra (pl. kéziratokra). A reprezentatív válogatás létrehozásakor elsősorban az oktatási, a tudományos és kulturális szempontok dominálnak. Az időről-időre bővülő speciális szolgáltatásokkal támogatjuk a képek kreatív felhasználását és újrahasznosítását. A könyvtárakban őrzött, digitalizált képanyag összegyűjtésével és szolgáltatásával a felhasználók áttekintést kapnak a gyűjteményekben található értékekről, és szabadon felhasználhatják azokat tanuláshoz, ismeretszerzéshez vagy akár szórakozáshoz. A haszonszerzési célú felhasználáshoz az őrzőkönyvtár engedélyét kell kérni.