Dr. Hegedűs Loránt – 1823

1.500Ft

Himnuszunk a Biblia fényében;
Petőfi Sándor, az örök lírikus az örökkévalóság szempontja alatt

„Nincs az egész világirodalomban igeibb Himnusz, nincs istenibb, szentlelkesebb imádság egy nép számára, nem képzelhető, és nem létezik a Szentháromság Istenre jobban támaszkodónép-nemzeti áhítat, mint a magyar nép zivataros századaiból származó, fohászkodó költemény.”

„Petőfi, mint legszemélyesebben kozmikus költő, az egész kozmoszt vonja be saját személyes lírájába, s így nem új, soha nem látott szellemi kozmoszt teremt, hanem a kezdettől fennálló régi kozmoszt átlelkesíti önmagában és önmagával; Petőfi kozmosza így nem lesz mássá, de a lírai átlelkesítéstől megifjodva tündöklik fel az ő lírikus zsenijében.”

Kategória:

Leírás

Ezt a könyvet Hegedűs Loránt püspök egyházújító és honmentő szolgálata tiszteletére, a Budapest-Szabadság téri Református Egyházközség lelkészi tisztébe történt beiktatása 40. évfordulóján adta ki a Lorántffy Zsuzsanna Nőegylet Egylet a hálás híveknek, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásának köszönhetően.

E könyv két részből áll:

A Himnuszunk a Biblia fényében egy prédikáció írásos lenyomata, mely 1996. január 21-én, a Himnusz születésének 173. évfordulóján Budapesten, a Szabadság téri Hazatérés Templomába, a Millencentenárium évének református istentiszteleti nyitányaként hangzott el, a Duna Televízió közvetítésével.

Petőfi Sándor, az örök lírikus az örökkévalóság szempontja alatt

„Mindezek alapján Petőfit és költészetét az örökkévalóság szempontja alatt három részben tárgyalhatjuk, melyek alrészekre oszlanak:

 1. Isten istensége
  • önmagában
  • emberségünkben
  • világunkban.
 2. Az ember embersége a maga Isten alatti valójában, más ember előtt meg nem hajlítható méltóságában. Petőfi költői műve szerint ez:
  • a szabadság-szerelem szívdobogásos kettős-egy életütemének dinamikájában megy végbe;
  • a minden életterületen megnyilvánuló hűség megbízhatóságában stabilizálódik;
  • az önfeláldozás mindig jelenlévő és a végső akkordig erősödő üzenetében csendül ki.
 3. A világ világiassága végül egyetlenszerűen tárul fel Petőfi küldetéses költészetében:
  • a világfelelősség vállalása szociális-forradalmi téren;
  • világszabadság célkitűzése szabadságharcos küzdelemben;
  • világörökség teremtése a halhatatlan életmű által.

Mindez a hármas-egy Petőfi-életműszempont megláttatja velünk az Isten teremtési csodájaként élő Petőfi-személyiséget és -életművet.”

 

További információk

Kiadó

Lorántffy Zsuzsanna Nőegylet Egylet

Kiadás éve

2023

Kötés

puha kötésű

Oldalszám

96

Szerző

Dr. Hegedűs Loránt

ISBN

978-615-81769-2-7